top of page
Vyhledat
  • Veronika Gregárková

Posilující polévka z pečené červené řepy pro děti i dospěláky

Aktualizováno: 2. 2. 2019


Recept na tuto úžasnou polévku jsem objevila na nástěnce jedné MŠ v Brně, kam chodil můj syn. Hned v první chvíli jsem věděla, že ji musím vyzkoušet. Obzvlášť nyní v zimě máme veškeré suroviny doma ve sklepě, takže můžu použít domácí zeleninu. Pokud tuto možnost nemáte, nevadí. I tak jde o naši lokální zeleninu, která se hodí do jídelníčku právě v tomto období. Navíc chuť pečené kořenové zeleniny a jemných bylinek zalahodí i těm nejmlsnějším jazýčkům. Je to jednoduchá polévka vhodná pro všechny, včetně dětí, těhotných i kojících maminek. Pro svou jednoduchou přípravu se hodí i do školních kuchyní!

Zemitá chuť a „vůně“ červené řepy díky opečené zelenině a bylinkám tak není moc výrazná, proto by mohla zabodovat i u nepříznivců červené řepy. Těch je bohužel mezi lidmi ještě hodně. Zřejmě za to může nepříliš oslnivé zpracovaní ve školních jídelnách v minulosti. Snad tato doba bude zapomenuta a červená řepa najde své pravé místo v českých kuchyních! ;-) U nás doma polévka z pečené řepy chutná všem. Děti jí říkají „řepičková“, a připomínáme si u ní řepu, kterou tahají ze země babička s dědou. Tak dejte vědět, jestli se osvědčila i u vás.


Suroviny

700 g červené řepy

100 g mrkve

100 g celeru

1 cibule

Olej

Sůl

Drcený kmín

Tymián

(k podávání, pokud nehubnete a můžete si dopřát pár kJ navíc – zakysaná smetana popř. ještě krutony z pečiva)


Postup

Očištěnou zeleninu nakrájíme na kousky a vložíme do pekáčku nebo na plech potřený olejem. Zeleninu posypeme kořením (drcený kmín a tymián). Pečeme doměkka, cca 40 minut na 180°C.

Po upečení přesypeme zeleninu do hrnce, osolíme, zalijeme vodou a krátce povaříme. Poté rozmixujeme do hladké polévky.

Polévku můžeme zjemnit přidáním lžičky zakysané smetany. K většímu zasycení přidáme opečené krutonky z rohlíků nebo jiného pečiva.


To, že červená řepa patří mezi nejzdravější druhy zeleniny, je asi známé. A co všechno může pro naše tělo udělat? Je to bohatý zdroj významných látek jako vitamín B, C, kyselina listová, vápník, hořčík, draslík, sodík, křemík, železo, selen, zinek atd. Krásný článek o červené řepě a jejích účincích naleznete zde: http://cervenarepa.eu


Díky vysokému obsahu minerálů a antioxidantů se o řepě uvádí, že funguje jako prevence před vznikem rakoviny, má pozitivní vliv na kardiovaskulární systém, zlepšuje kvalitu kůže, vlasů a nehtů, snižuje hladinu špatného LDL cholesterolu, posiluje kosti, snižuje krevní tlak, pomáhá regulovat hladinu krevního cukru, pomáhá zbavit se lupů a má mnoho dalších pozitivních účinků na lidské tělo.


Ve velkých množstvích by ji neměli konzumovat lidé s nízkým krevním tlakem (anebo s vysokým krevním tlakem, kteří užívají léky) a osoby trpící na ledvinové kameny. Pro těhotné maminky je červená řepa úžasný zdroj důležitých látek, ale její konzumace by i v tomto případě neměla být nadbytečná z důvodu obsahu betainu (významný antioxidant, u kterého není potvrzena jeho bezpečnost ve vysokých dávkách na vývoj plodu). Rozumná konzumace červené řepy nemůže ale ani těhotným ženám působit žádné riziko. Platí ale jako vždy, všeho s mírou a jíst PESTŘE!


Červená řepa pro děti?

Červená řepa je jemný druh zeleniny vhodný pro dietní a šetřící stravu. Je možné zařadit ji do jídelníčku i těch nejmenších dětí, ale kvůli svému přirozenému obsahu dusičnanů a oxalátu (šťavelan vápenatý) ji nedoporučuji do prvních příkrmů, ale spíš tak 1-2 měsíce po zahájení příkrmů. Ideálně se tedy může objevit v jídelníčku dětí v 7. – 8. měsíci.


Polévku z červené řepy podle výše uvedeného receptu můžete zařadit kolem 10. měsíce věku, až budete mít zavedený celeru. Celer je alergen a podle dřívějších doporučení se zaváděl až po prvním roce života. Nyní ho můžete zařadit již dříve.


Nutriční hodnoty polévky z červené řepy







1 137 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page