top of page
Vyhledat
  • Veronika Gregárková

Pomazánka a polévka s léčivou silou medvědího česneku

V kuchyni můžete medvědí česnek využít jako čerstvou bylinku – jednoduše jím nahradíte česnek nebo pažitku. Dejte si ho na chleba nebo udělejte vynikající pomazánku. Pro tepelné zpracování ho využijte podobně jak špenát – můžete z něj připravit skvělou polévku. Dnes tedy přináším inspiraci na dva jednoduché a rychlé recepty ideální nejen na Zelený čtvrtek.


Pomazánka z medvědího česneku


Suroviny:

- ½ tvarohu

- 2 lžíce zakysané smetany

- 2 lžíce bílého jogurtu

- lžíci majonézy

- nasekaný medvědí česnek

- sůl


Postup:

Všechny ingredience smícháme, konzistenci upravíme podle svých preferencí: je-li pomazánka moc hutná, přidáme bílý jogurt, je-li moc řídká, přidáme tvaroh.


Polévka z medvědího česneku



Suroviny:

- olej

- cibule

- mrkev

- brambor

- medvědí česnek

- sůl

- smetana – podle Vašich hubnoucích požadavků – buď na šlehání, pokud neřešíte, anebo zakysaná, pokud řešíte

- pečivo na krutonky


Postup:

Na oleji lehce osmahneme nakrájenou cibuli, mrkev a brambor. Osolíme. Přidáme omytý a nakrájený medvědí česnek, zalijeme vodou. Jakmile je zelenina hotová, polévku rozmixujeme. Můžeme přidat smetanu pro zjemnění chuti a doplnit krutonky z pečiva.



Proč zrovna medvědí česnek?


Medvědí česnek se používá při jarních očistných kůrách. Je to takové přírodní antibiotikum, obsahuje vitamín C a další antioxidanty. Snižuje krevní tlak, podporuje trávení, užívá se do tinktur proti chřipce, ateroskleróze, astmatu. Pomáhá při průjmech i zácpě, využívá se při léčbě mykóz a plísňových onemocnění, při zahlenění průdušek. Působí močopudně, čistí ledviny a močové cesty. Blahodárně působí na paměť a stav pleti. U citlivých jedinců je potřeba dbát zvýšené opatrnosti z důvodu přítomné silice allicin – může vyvolat alergii.


Medvědí česnek je prostě úžasná bylina. Pokud ho máte k dispozici, nebojte se ho využít v kuchyni - přinese vám do jídla krásnou barvu a skvělou chuť a vůni. Dobrou chuť ;-)


89 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page