top of page
Vyhledat
Veronika Gregárková

Nazdobené ovoce jako dárek do školky? Zábava na celé odpoledne a zdravý dárek v jednom!

Po roce je to tu zase zase a moje dcera slaví narozeniny! Tak jako každá další maminka i já přemýšlím, co dobrého doneseme do školky pro spolužáky, aby mohli společně s mou dcerou oslavit její narozeninový den. Většina dětí nosí do školky nějakou sladkost, ze které (jak můžu soudit podle svých dětí) mají děti asi největší radost. Akorát třeba já osobně z toho radost nemám, protože sladkosti nám nosí navíc babičky, tetičky a další, kteří chtějí děti potěšit. Je toho cukru prostě moc!!!




Nejsem nějaký výživový fanatik, sama občas něco sladkého a ne úplně zdravého dětem za odměnu taky nabídnu. Proto by mě potěšilo, kdyby nedostávali každý týden v školce další sladkosti. Nešlo by to i jinak? Líbilo se mi, když třeba maminky něco upečou, nebo koupí alespoň ovocnou přesnídávku. Pořád tam ale je přidaný cukr. Proto jsem se rozhodla sáhnout po ovoci - tam je sice taky cukr, ale v přírodně formě. Když už děti mají rády sladké, ať mlsají zdravě!


Kiwi je krásné a k tomu ještě velmi zdravé. To jsou dva výborné důvody, abychom z něj udělali malé želvy Ninja do školky – a KIWINJI je na světě!


Banány jsou po jablkách nejvíce konzumovaným ovocem na světě. Jsou krásně zabalené ve své vlastní slupce a milují je i mimoňové. K svátku tedy neseme do školky banánové mimoně.


Proč kiwi? Proč banán? Na oba druhy ovoce můžete cokoli lepit, malovat, navázat a pod slupkou se skrývá řada ovocných cukrů, které děti mají rády, a kromě toho tam na ně čekají další vitamíny a minerální látky.




Kiwi je exotické ovoce, které svým vzhledem připomíná chlupatý brambor. Obsah vitaminu C v kiwi je v porovnání s citrony a pomeranči téměř dvojnásobný. Jedno kiwi tak pokryje denní dávku vitamínu C. Kiwi je též velmi bohaté na vitamin E a obsahuje velké množství vitaminu B1, B2, B6, niacinu a vitaminu A. Kiwi patří k nejlepším zdrojům kyseliny listové ze všech druhů čerstvého ovoce. Kiwi je mimořádně bohaté na draslík, hořčík a železo. 100 g kiwi obsahuje 3,4 g vlákniny, z níž většinu tvoří pektin (rozpustná vláknina). Těmito hodnotami převyšuje většinu čerstvého ovoce, například jablka (2,7 g/100 g) a švestky (2 g/100 g). Díky vláknině tak kiwi ulehčuje pohyb stolice ve střevech.


Pro lepší představu o bohatství živin v kiwi můžeme využít porovnání s jablkem: kiwi obsahuje sedmnáctkrát více vitaminu C, šestkrát více hořčíku, pětkrát více proteinů a dvakrát tolik železa.


Kiwi vybíráme pružné, ale ne tvrdé. Můžeme je nechat doma několik dnů dozrát. Není však dobré kupovat přezrálé či změklé kiwi, což je známka přezrálého ovoce a moc dlouho už nevydrží. Navíc takové ovoce bude obsahovat méně vitaminu C. Toto ovoce můžete také usušit a tím pádem zdravě mlsat. Čerstvé kiwi lze jíst samotné, udělat si z něj smoothie nebo jej přidat do nejrůznějších ovocných salátů. Používá se také při přípravě masa, které dokáže změkčit. Z kiwi si také můžete připravit vynikající pleťovou masku. Základem je lžička jogurtu a lžička rozmačkaného kiwi. Tyto dvě ingredience smíchejte a přidejte kapku panenského olivového oleje a trošku medu. Směs si naneste na obličej a nechejte 20 minut působit. Pak omyjte vodou. Kyseliny AHA obsažené v kiwi mají vliv na hydrataci pleti, pomáhají proti akné i jizvičkám a vyhlazují pleť.



Banány jsou jedním z nejvýživnějších a nejléčivějších plodů na této planetě. Jsou výborným zdrojem vitamínu C, E, B1, B2 a B6, kyseliny listové a z minerálů obsahují zejména draslík, hořčík a železo. Obsahují hodně vlákniny a to jak rozpustné, tak nerozpustné.


Z makroživin jsou v banánech nejvíce zastoupeny sacharidy – cukry. V nezralých plodech jsou to sacharidy ve formě škrobu, který se během zrání mění na jednoduché sladké cukry – sacharózu, fruktózu a glukózu. Na rozdíl od rafinovaných cukrů (bílý cukr) jsou cukry v banánech absorbovány pomaleji a nezpůsobují prudký nárůst hladiny glukózy v krvi. Zralý banán je tedy hodně sladký a velice dobře stravitelný. Pomáhá proti průjmu, protože má stavící účinky. Ty mohou u některých citlivých jedinců způsobovat při časté konzumaci zácpu. Pokud jíte nezralý nazelenalý banán, může působit opačně a způsobovat průjem, nadýmání nebo další poruchy trávení. Může za to právě vysoký obsah škrobu. Proto si vybírejte správně zralé banány s hnědými fleky na žluté slupce.


Nejvhodnější ke konzumaci jsou banány syrové. Často se ale přidávají jako přírodní sladidlo do ovocných přesnídávek, do moučníků nebo do těst na palačinky atd. Po tepelné úpravě ztrácejí řadu vitamínů, ale sacharidy, minerály a další látky se zachovávají.

Jako dárek do školky fajn, jen nekupujte banány přiliš dopředu, protože můžou zrát velice rychle. Tak se to stalo i mně. Holt banány v akci jsou podezřelé a i když jsem je koupila zelené, za dva dny už měly své nejlepší téměř za sebou… :-)

2 138 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Commentaires


bottom of page